Fotoåret 2019

Skrivet 1 januari 2020

Varning för långt inlägg! 

Jag har försakat min blogg större delen av 2019. Jag har sådana perioder, när jag inte skriver här. Det beror inte på att det inte finns uppslag, mer att jag inte kommit mig för. Jag har fotograferat en hel del under hela året, och bildbehandlingen tar ju sin tid och sedan är det ju allt annat som ska fixas hemma och på andra ställen. Jag har lagt ut en del kollektioner på Facebook, det är ju ett sätt att visa och berätta, men det blir inte lika ingående berättelser som här inne.

Häromdagen lade jag ut min sedvanliga kollektion med ”månadsbilder” för 2019. Jag har valt en bild för varje månad under året, som jag gillat lite extra. Den här gången valde jag att sprida genrerna lite, och inte enbart visa naturbilder. Tre bilder av fyra som jag tar är ute i naturen i någon form, men jag gillar ju också att plåta stadsmiljöer, konserter, vardagsbilder hemma och vid stugan osv osv. Jag tänkte att den kollektionen, som på sätt och vis sammanfattar mitt fotoår, skulle ligga till grund för det här inlägget. Det kommer alltså att bli långt! 

Januari: Strandmotiv – Fuerteventura

I slutet av januari åker vi (jag och Maria, min fru) alltid en vecka till solen. Den veckan passar bra av många skäl, dels är det mellan jul och sportlov, vilket gör att priserna är hyfsade, dels känns det som man förlänger julledigheten lite (efter ett par veckors jobb) och sist men inte minst så firar vi bröllopsdag den 26 januari, som också är det datum vi träffades 1985.

Vi åkte till Fuerteventura i år igen. Där brukar vi bo i Jandia, som ligger på södra kusten, alldeles intill en magnifik sandstrand som sträcker sig flera kilometer norrut. Varje morgon brukar vi alltid promenera 10-12 km på stranden, när solen kommit upp en bit över horisonten och vinden fläktar från havet. Det blåser _alltid_ på Fuerteventura, namnet betyder ”stark vind”. 

Längs stranden finns det massor av motiv: vattnet som spolar in över sanden, fåglar som springer i vattenbrynet och letar mat och inte minst alla formationer som skapas av vatten, stenar och sand. Den här stenen hittade jag under en av våra morgonpromenader. Jag gillade hjärtformen, som ju ”speglas” i formen på sandgropen den ligger i, som vattnet har format.

Fuji X100T (som är min resekamera numera, om det inte är en dedikerad fotoresa).

Februari: Isfåglar – Tyresta

Jag har några ställen jag alltid återvänder till vid samma tidpunkt år efter år. Ett av dem är Åva i södra delen av Tyresta Nationalpark. När man går från nedre dammen upp mot Stensjön passerar man en liten bäck som rinner ner längs sluttningen, och där bildas det alltid en mängd olika isformationer på grenarna och stenarna runt bäcken.

Jag tog mig dit i år igen, mycket för att testa mitt nyinköpta makrotele, Irix 150/2,8, som är en riktigt juvel. Det har bara manuellt fokus, men det gör mig ingenting, eftersom jag nästan alltid fokuserar manuellt när jag plåtar makro, för att få skärpan på exakt rätt ställe. Det är knivskarpt från full öppning och har en väldigt tilltalande bokeh. Det blev nån timme längs bäcken den här gången också, och jag kom hem med flera bilder som jag var nöjd med. Den här blev en favorit, jag tycker det ser ut som tre fåglar som tittar ner i sitt bo.

Nikon D3s + Irix 150/2,8

Mars: Stenknäck – Råstasjön

Det är alltid en speciell känsla när man lyckad fånga en djurart på bild för första gången. Jag har sett stenknäck på en del ställen runt om i landet, men det har aldrig varit bra fotolägen, jag har nöjt mig med att betrakta dem på håll. De ser onekligen rätt speciella ut med sin stora näbb jämfört med den ganska smäckra kroppen.

I mars var jag vid Råstasjön i Solna (ännu ett ställe som jag återvänder till varje år), och vid fågelmatningen i nordvästra hörnet lyckades jag få syn på ett par stenknäckar som satt en bit upp i träden ovanför matningen (som de ofta gör, en bit upp alltså). Jag fick några bilder som blev helt OK, efter lite beskärning och efterskärpning. I bilden jag visar här lyckades jag få ansiktet fritt från skuggorna av grenarna som omgav fågeln.

Nikon D3s + Sigma 300/2,8 med 2x konverter

April: Vårlök

Vi brukar alltid få massor med vårlök i gräsmattorna ute vid stugan på våren. De är tacksamma makromotiv, tycker jag, med sin starka gula färg som ofta kontrasterar bra mot det gröna gräset, och de långa kronbladen som kan skapa rätt spännande linjer tillsammans med stjälkarna. Här har jag komponerat med några andra vårlökar i bakgrunden och lagt dem i oskärpa tillsammans med det omgivande gräset för att få effekten med den ”flammiga” bakgrunden.

Nikon D3s + Irix 150/2,8

Maj: David – på releasespelning med Malin Sallstedt

David, vår yngste son, är en mycket ambitiös musiker och musikstudent. Han spelar med många olika band och solister och vi försöker se så många spelningar som möjligt. I maj spelade han med sin skolkamrat Malin Sallstedt, som släppte sin debutskiva ”Bloom free” (på vinyl, givetvis) i maj och firade det med en spelning på Teater Tre på Söder i Stockholm.

Jag gick dit med en liten och smidig utrustning: Nikon D7200 med tre fasta gluggar: 35, 50 och 85 mm. Det gav mig möjlighet att sitta i publiken och få olika utsnitt på ett ganska enkelt sätt. Jag hade också möjligheten att gå runt i lokalen lite diskret och den här bilden fångade jag från sidan av scenen, framför första bänk. Den är tagen med Samyangs 85 mm, också ett objektiv med manuellt fokus. Ljusstyrkan på 1,4 gör det till ett väldigt bra objektiv för scenbilder, plus att APS-C-sensorn på min Nikon D7200 gör att teleeffekten förstärks. Här lyckades jag hitta en vinkel som gav en helt ren bakgrund. Dessutom var det ett jämnt och ganska ”fast” ljus på scenen, och det underlättade såklart att hitta rätt exponering.

Jag sade till David när jag visade honom bilden att det här kan bli omslaget på hans första soloplatta. 

Nikon D7200 + Samyang 85/1,4

Juni: Smålom – Knuthöjdsmossen

En av de absolut vackraste platserna i Sverige tycker jag är Knuthöjdsmossen, i nordvästra Västmanland, nära Hällefors. Jag hade bara varit där en gång tidigare när jag och Maria åkte dit helgen före midsommar. Det var lite sent på säsongen om man vill ha goda chanser att se smålommarna, men vi hade tur. Det var 2-3 par som rörde sig i området och ibland kom vi dem ganska nära. Det är en väldigt speciell känsla att sitta uppe på mossen i soluppgången och höra lommarna skrika, samtidigt som solen stiger bakom skogen och skingrar dimmorna, som oftast ligger över vattnet. Dessutom var vi nästan helt ensamma uppe på mossen, eftersom det som sagt var lite ”utanför säsong”.

Jag fick en del bra, och i vissa fall lite annorlunda, bilder och när vi gick tillbaka mot parkeringen för att åka hem så fick jag det bästa fototillfället på hela helgen. Det var en lom som låg helt stilla i vattnet, bara 10 meter från stranden. Jag satte mig på spången och fick iväg 5-10 bilder innan lommen glidit förbi oss. Det kändes som en väldigt fin avslutning på en helg som bjöd på otroligt fina naturupplevelser.

Det här var också första riktiga fotoutflykten med min nya Nikon D850, som visat sig vara en fantastisk kamera under året. Mycket nytt att lära vad gäller inställningar m m, men för en någorlunda van Nikonfotograf (jag har haft digitala Nikonhus sedan 2004) är det lätt att komma igång och få finfina resultat.

Nikon D850 + Sigma 300/2,8 med 2x konverter

Juli: Möte på hög höjd – Skinnarviksberget, Stockholm

Jag tog sen semester i år (i augusti), så jag jobbade hela juli och tog ofta en långpromenad på lunchen eller efter jobbet från kontoret mitt på Söder. Ett av mina favoritstråk att vandra är Monteliusvägen och vidare bort till Skinnarviksberget. Den här bilden tog jag en eftermiddag med fint väder över stan. Jag såg mannen som klättrade utanpå skorstenen och gillade hur han satt i silhuett mot himlen. När jag tagit 2-3 bilder kom den där måsen flygande och passade in i kompositionen på ett utmärkt sätt. Ibland ska man ha lite tur… 

Nikon D7200 + Nikkor 35/2,0

Augusti: Fiskgjuse – Mälaren vid Torshälla

Under semestern blev det en hel del fotograferande, bl a på en fjällvandring som tog oss upp till toppen på Helags men också vid sommarstugan nära Trosa, där det finns motiv i överflöd. Jag har bl a en fågelmatning vid vårt hus som drar till sig flera olika arter av tättingar, större hackspett och andra fåglar. Dessutom finns skärgårdslandskapet på nära håll. Jag fick också ett par dagar med fotografering på Söderåsen och Österlen i samband med en jobbkonferens sista helgen.

Den här bilden är dock tagen på Mälaren, utanför Torshälla, en tidig morgon. Jag och Maria åkte ut med Lars-Erik Eklund, som kör turer där han matar fram fiskgjuse och (ibland, om man har lite tur) havsörn. Vi var där förra sommaren också, och tyckte det var så bra och spännande att se, så vi åkte dit i år igen. Vi blev verkligen inte besvikna den här gången heller. När vi kom ut på fjärden ryttlade 5-6 fiskgjusar runt båten, redo att ta sig an frukosten.

Den här bilden gillar jag eftersom den visar fiskgjusen i en lite annorlunda pose, med helt sträckta vingar.

Nikon D850 + Sigma 300/2,8 med 1,4x konverter

September: Turister vid Louvren – Paris

I september åkte vi en tredagarshelg till Paris, klassisk mark för gatufotografi. Jag älskar verkligen att gå runt med kameran längs gatorna och över torgen där nere. Det finns motiv precis överallt i det myllrande gatulivet. Det som gör Paris extra speciellt för fotografer tror jag är att de ljusa fasaderna reflekterar ljuset på ett sätt som skapar den där karakteristiska stämningen i bilderna.

Den här bilden är faktiskt min egen favorit av alla bilder jag tog under 2019. Den är tagen vid Louvren. Man ser pyramiden vid entrén i bakgrunden. Jag såg det här paret på lite håll, mannen stod och mixtrade med sin kamera och kvinnan satt tålmodigt och väntade nedanför honom. Jag smög snabbt fram för att komma i ett bättre läge för att ta bilden och hann ta en bild innan det var försent. Jag tycker bilden andas en varm humor, man ser på henne att hon är van vid att vänta på att han ska ta sina bilder, men kanske inte tycker att det är så jättekul alla gånger. Förhoppningsvis får hon glädje av dem när de kommer hem sedan. 

Nikon D7200 + Nikkor 35/2,0

Oktober: Snok – Malmsjön, Sörmland

Under oktober blev det inte så mycket fotograferat av olika anledningar, men vi gjorde i alla fall vår traditionsenliga höstvandring tillsammans med några kompisar, så då kom kameran med. Den här gången vandrade vi runt Malmsjön, i närheten av Enhörna. Det var en fin höstdag, med uppsprickande molntäcke. När vi kom tillbaka till startpunkten och satt och fikade såg jag att det låg en snok en bit från oss. Jag smög närmare och lade mig på marken och lyckades få några bilder på ganska nära håll. Jag hade ”bara” min 24-70 med mig, men det räckte. Lite beskärning i efterhand hjälpte också, såklart.

Nikon D850 + 24-70/2,8

November: Tidig morgon – Metesjön, Tiveden

En helg i november åkte jag till Tivedens nationalpark tillsammans med tre fotokompisar. Vi hade ett par riktigt fina fotodagar där nere. Vädret var med oss såtillvida att på lördag morgon fick vi dimmor som låg över Metesjön, som vi var vid större delen av tiden. Dessutom låg det lite is kvar efter den kyliga natten. Det gav möjligheter till väldigt ”trolska” bilder med tallarna och björkarna längs stranden.

På söndagmorgonen vaknade vi till en centimeter nysnö. Det formade ju då en helt annan typ av landskap i ungefär samma trakter som vi varit i på lördagen. Det blev en väldigt lyckad helg på så sätt. Jag återvänder gärna dit, Tiveden är ett väldigt speciellt ställe.

Nikon D850 + 24-70/2,8

December: Sofia kyrka – Stockholm

En morgon varje december brukar jag åka in tidigt till city och fotografera julbelysningen. Det gjorde jag också i år, och fick en hel del stämningsfulla bilder. Jag hade dessutom kollat att det skulle vara klart väder den torsdagen, så jag fick en härlig soluppgång över Strömmen också. På kvällen skulle jag träffa ett gäng fotokompisar på en pub på Söder, så jag tog en sväng på ett par timmar efter jobbet med kameran och stativet. Som tur var hade det lagt sig en ganska tät dimma över stan då, så det fanns väldigt många stämningsfulla motiv runt om mig där jag strövade på gatorna runt Vita Bergen och Helgalunden.


Den här bilden av Sofia kyrka gillar jag mycket själv. Dels för stämningen i den, men också för att Sofia kyrka är speciell för oss. Vi bodde alldeles nära parken i sju år, vi hörde Sofia slå hela dagarna. Parken fungerade dessutom som vårt vardagsrum på somrarna, när vi kunde äta middag där ute.

Nikon D850 + 24-70/2,8


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *