Fotoåret 2021

Skrivet 10 januari 2022

Januari – Kungsfiskare, Södertälje

I början av året gick ”larmet” i Stockholmstrakten bland fotografer och fågelskådare. En kungsfiskare satt relativt lättillgänglig nära Scanias område i Södertälje, i ett dagvattenutlopp alldeles under järnvägsbron. Jag åkte dit en söndag i januari och det var inte speciellt svårt att hitta platsen, man såg ett antal fotografer och skådare med stativ på ganska långt håll.

Kungsfiskaren visade sig ganska ofta, den flög mellan två områden längs vattnet där den kunde hitta fisk. Tyvärr var det många som nästan jagade den längs diket genom att springa med stativ och kikare för att hitta den på den plats den landade när den flugit iväg, i stället för att vänta tills den kom tillbaka. Den hade ett ganska förutsägbart beteende, den flög mellan dessa två ytor längs diket hela tiden.

Jag fick en del rätt bra bilder, bl a denna där man tydligt ser den vackra teckningen på ryggen.

Några dagar senare hörde jag att man spärrat av längs diket, situationen hade tydligen blivit ohållbar med för många fotografer och skådare som störde fiskaren på ett sätt som inte var OK. Det är tråkigt att höra sådant, vi måste som besökare hos fåglarna respektera dem och deras habitat och inte störa dem i jakten på bilder till varje pris…


Februari – Mandarinand, Huddinge centrum

I februari var det dags för ett nytt ”larm”. En mandarinand hade slagit sig ner bland gräsänderna vid kyrkdammen i Huddinge centrum (nära Fullersta torg). Det var många som lade ut bilder på den under den veckan, och på en lunch (jag jobbade hemifrån som så många andra) tog jag min nyköpta 200-500 mm-telezoom och åkte ner till dammen. Det var en hel del folk där, men alla tog det ganska lugnt, så mandarinanden kunde sitta i lugn och ro hos sina ”kusiner” gräsänderna och bida sin tid. Han rörde inte på sig ö h t under den halvtimme jag var där. Det är en av de vackraste fåglarna vi har i Sverige, om ni frågar mig. Den och kungsfiskaren ligger högt på min lista.


Mars – Träbänk, Söderfors herrgård

I mars åkte jag och Maria över en helg till Söderfors herrgård, mellan Uppsala och Gävle. Vi ville ha lite miljöombyte efter ett år på hemmakontoret. Herrgården ligger väldigt fint i den gamla bruksmiljön, som erbjuder många fina promenadstråk. Där hittade jag den här gamla träbänken som kanske sett sina bästa dagar, men ända har en charmig patina, men de ärgade armstöden och de lite gistna plankorna. Dessutom blev det en rätt kul komposition med en ”rektangel i rektangeln”.


April – Gärdsmyg, Tullingesjön

David, vår yngste son, bor med sin sambo Anna nära Tullingesjön. Vi promenerar ofta där, speciellt på våren och försommaren. I april satt vi och fikade nere vid sjön när några gärdsmygar rörde sig i vassen och riset alldeles intill oss. En av dem satte sig riktigt snyggt och firade vårens ankomst med sin vackra sång.


Maj – Skäggdopping med ungar, Långsjön

Varje vår kommer skäggdoppingarna tillbaka till Långsjön, alldeles i närheten där vi bor i Huddinge. Det är det säkraste vårtecknet i trakten. Det är kul att följa dem när de bygger bo, lägger ägg, ruvar och sedan tar hand om ungarna. Vi brukar ha 4-5 olika bon med skäggdopping runt sjön. Några av boplatserna är nära vårt hus, därför är det ganska enkelt att följa dem under de där veckorna.


Juni – Brunbjörnshona med ungar, Gästrikland

Maria fyllde jämnt förra september (-20) och hon fick ett dygn i björngömslet hos Sara på Wild Nordic i present, så vi hade något att se fram emot hela våren. Första helgen i juni installerade vi oss i det fina, välutrustade gömslet nära Kungsberget. Man hade sett en hona med två årsungar dagarna innan, och min högsta önskan var just att få se det, så det var spännande timmar där på kvällen.

Vid halv åtta visade sig honan för första gången, med sina små ungar. Det var mäktigt och rörande på samma gång. Hon skrämdes bort av (som vi tror) någon ljusreflex i huset, men återkom ett par gånger till under kvällen, så vi fick fina möjligheter att ta bilder på alla tre.


Juli – Blåklocka, Sörmland

Före sommaren köpte jag ett ”gammalt, dåligt, ryskt” objektiv på Tradera, ett Helios 58/2.0. Det har den egenheten att bokehn (oskärpan i bakgrunden) blir rätt annorlunda jämfört med ”vanliga” objektiv. Den smetas ut i lite (ofta) ovala former, vilket ger bilderna en speciell karaktär.

Jag experimenterade en hel del med den under sommaren, bl a ute vid sommarstugan där jag fångade den här blåklockan i fint eftermiddagsljus. Det är en rolig övning, att hitta effekter som tillför lite extra till bilden. Jag kan rekommendera det. 


Augusti – Rödrävshona, Gästrikland

I augusti bokade vi en dag till hos Sara på Wild Nordic, den här gången i hennes nya ”fågelstation”, där man får möjlighet att plåta skogsfågel på nära håll. Vi hade många fina fåglar på besök under timmarna där, bla domherre, tofsmes, mindre korsnäbb och större hackspett. Men den här rävhonan var ändå höjdpunkten. Hon smög omkring uppe i skogen och spanade. Hennes tre (tror vi) ungar busade lite längre upp i skogen, jag fick tyvärr inga bra fotolägen på dem. Men det här mötet stannade med oss länge efteråt.


September – Blåhake, Ågestasjön

I september gick ”larmet” igen! Det fanns en flock med blåhakar vid Ågestasjön, bara 20 minuter hemifrån för min del. Jag åkte ner dit och fick ganska snart syn på dem. De flög runt gärdet nära hästgården som ligger vägg i vägg med reservatet. Det var första gången jag såg dem och fick dem på bild. Otroligt fina fåglar! De stannade i området i ett par veckor, förmodligen för att det blev lite brittsommar där i början/mitten av september.


Oktober – Ekbacke, Spirudden

Spirudden är ett ganska litet skogsområde alldeles öster om Åva, som är en del av Tyresta naturreservat. Jag har varit där några gånger på hösten, när ekarna skiftar till guldrött, det är väldigt vackert där då. Nu var jag nån vecka sen, de flesta ekarna hade tappat nästan alla löv, men marken var täckt av dem och det skapade fina mönster och färgskiftningar som stod i fin kontrast mot de gråa stenarna och den fortfarande gröna, friska mossan.


November – Leopard, Masai Mara

I november kom jag äntligen iväg på en safari till Afrika. Jag hade tänkt att göra det i flera år, men kom inte till skott förrän under förra året. Jag åkte med Niklas Virsén på Fröstad Fotoresor, vi hade en helt makalöst fin vecka där nere. Efter 50 timmar i jeep på savannen var man verkligen uppfylld av den fantastiska naturen där nere. Av alla djur vi såg så gjorde nog leoparderna det störst intrycket på mig. Vackra, kraftfulla djur som kan smälta in fullständigt i sin omgivning. När jag tog den här bilden kändes det att den ”satt” redan där och då…


December – Julbelysning på Norrbro

Varje år, i mitten av december, åker jag in till Stockholms city för att plåta julbelysningar. Jag brukar vara inne vid halv sex-tiden, då känns det nästan som att man har stan för sig själv. Den börjar vakna lite, men det är väldigt stillsamt vid den tiden. Här är ”ljuskronorna” på Norrbro.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *